Coach financiar - Andrei Visan

Educatie Financiara – cheia catre libertate!

COACH EDUCATIE FINANCIARA

Preia controlul asupra banilor tai si asigura-ti un viitor financiar prosper!

experienta in training

cursuri sustinute

clienti multumiti

Povestea mea catre independenta financiara…

De la centrale nucleare la piata de capital

Timp de 9 ani am facut calcule si analize privind functionarea si siguranta centralei nucleare de la Cernavoda. De multe ori, aceste calcule se bazeaza pe fenomene ce inca nu au avut loc si este nevoie de capacitatea de a prevede diferite scenarii in viitor. Pentru aceasta este necesar sa fii nu doar o persoana foarte buna la calcule, ci si o persoana analitica si precauta. 

Aceleasi atribute m-au ajutat si cand am facut primii pasi spre educatie financiara si investitii pe bursa. Investind pe bursa este nevoie sa iti faci propriile analize si scenarii de viitor, pentru diferite situatii pozitive sau negative.

Am inteles rapid avantajele aduse de dobanda compusa si am stiut ca trebuie sa minimizez riscurile financiare.

Am simtit ca e ceva foarte util si interesant ce pot invata pentru mine si apoi pot sa ii invat pe altii. Am tinut apoi sedinte de coaching 1 la 1 si cursuri restranse de educatie financiara, iar acum am decis sa imi fac acest site unde sa tin aceste cursuri pentru oricine este interesat.

Pana la un anumit nivel se pot gasi si pe internet suficiente informatii, dar totul devine mult mai usor cand ai un trainer care iti explica ce si cum. In plus, te poti feri de anumite greseli foarte costisitoare.

Comparativ cu SUA, un procent foarte mic de oameni investesc pe bursa in Romania. In ultimii ani totusi, chiar si aici acest procent este in crestere si numarul de investitori a ajuns de la aproximativ 50.000 acum 3-4 ani, la peste 150.000 astazi si in crestere. Acesta este primul pas ca si romanii incep drumul catre educatie financiara si prosperitate.

Primii pasi in educatie financiara

I-am facut in 2015, cand aveam 24 de ani si am descoperit cartea lui Robert Kiyosaki, „Tata bogat, tata sarac”. De-a lungul vietii mele, am fost mereu obisnuit sa economisesc bani, sa imi optimizez cheltuielile si sa obtin cat mai multa valoare din veniturile mele limitate. Cu o minte analitica si logica, intelegerea conceptelor din carte si aplicarea lor in viata mea mi s-au parut la indemana. Dar in scurt timp, aveam sa invat o lectie dureroasa din punct de vedere financiar.

La sfarsitul lui 2017, dupa doi ani, am strans o suma de 5000 euro si mi-am propus sa incep o afacere sau sa investesc banii, urmand sfaturile lui Kiyosaki. M-am gandit ca asa voi putea ajunge rapid la independenta financiara si sa ma „pensionez anticipat”. Cu toate acestea, viata avea alte planuri pentru mine si fiind prea increzator si arogant in cunostintele si inteligenta mea, in cele din urma, am pierdut totul.

Am cumparat o parte dintr-o afacere si am devenit asociatul si administratorul ei. Informatiile prezentate de cei doi actionari pareau promitatoare. Firma parea sa fie profitabila, documentele pareau in regula, iar contabilul garanta ca nu exista datorii.

Dupa ce am investit banii si am primit documentele firmei, am realizat ca lucrurile nu erau chiar asa de roz. Chiar daca in prima luna cifra de afaceri s-a dublat datorita eforturilor mele de promovare, veniturile nu acopereau cheltuielile.

Deoarece am preluat 50% din afacere, am sperat ca si celalalt asociat va contribui la functionarea firmei. Din diverse motive, acesta nu a facut asta, asa ca m-am trezit singur, fara sprijin si fara sa stiu sa conduc afacerea. Am aflat ulterior si despre datorii foarte mari, pe care eu nu le puteam acoperi.

Situatia m-a adus intr-o stare de stres si anxietate extrema. Am cazut in depresie si am simtit o povara coplesitoare, stiind ca am pierdut toti banii stransi cu truda in cativa ani. Dupa o saptamana de agonie, am luat decizia sa accept pierderea si am renuntat la partea mea din firma, predand-o inapoi fostului proprietar, chiar daca acesta nu a fost de acord sa imi returneze niciun ban.

Atunci mi-am dat seama ca vreau sa fac ceva care sa depinda doar de mine, sa iau deciziile singur si sa fiu singurul responsabil.

Am inceput sa studiez piata bursiera. La inceput mi-a fost dificil, deoarece era un domeniu complet nou si nu aveam pe nimeni care sa ma poata ghida cu informatii. In acele vremuri, Romania avea o populatie cu apetit redus pentru risc si o educatie financiara insuficienta in acest domeniu, in special din cauza evenimentelor trecute precum comunismul, Caritasul si FNI-ul.

Cu toate acestea, cu cat invatam mai mult despre piata bursiera, ma pasiona din ce in ce mai mult. Mi-am dat seama ca exista un mod prin care pot multiplica economiile in mod pasiv, unde eu sunt singurul responsabil pentru rezultate. Am fost instant atras de aceasta idee. Luam singur deciziile si primeam toate profiturile. A fost nevoie insa de cateva luni bune pana sa fac primii pasi pe bursa.

In 2018, dupa esecul cu afacerea, am strans bani pentru avansul primului meu apartament. In cursul anului, am incercat sa utilizez toti banii disponibili pentru a plati anticipat creditul si a reduce perioada de rambursare. A fost o experienta fantastica! Plateam o luna in avans si patru luni dispareau din graficul de rambursare.

Aceasta strategie mi-a permis sa reduc semnificativ durata creditului si incurajez pe toata lumea care mai are de rambursat credite imobiliare pe o perioada de peste 20 de ani sa foloseasca aceasta metoda. Din punct de vedere matematic, poate fi mai avantajos sa investesti banii, dar aspectul psihologic si bucuria de a vedea cum scad luni din perioada creditului pot aduce multa satisfactie.

Mai apoi, mi-am indreptat atentia catre investitiile pe piata bursiera. Am ales brokerul Tradeville din Bucuresti pentru a incepe. Spre deosebire de acum, atunci era nevoie de un minim de 10.000 de lei pentru a deschide un cont. Din cauza pierderii sumei mari in afacere si achizitiei apartamentului cu credit, nu mai aveam disponibila acea suma. Cu toate acestea, nu am asteptat sa strang banii si am inceput cu altceva. Am investit initial pe platforme P2P (peer-to-peer). Am deschis conturi pe trei astfel de platforme si, pentru cateva luni, am investit in ele. Aceste platforme ofereau oportunitati de imprumut, unde mai multe persoane puneau bani impreuna si primeau o dobanda fixa. Am avut un succes initial, dar in timp am si pierdut bani cand una dintre platforme a fost blocata (Grupeer).

In acelasi timp, am deschis un cont la Certinvest, un fond prin care puteam investi in indicele BET de pe piata bursiera, cerintele pentru acest fond fiind mai mici decat cele de la Tradeville. A durat cateva luni pana la inceputul anului 2019 sa retrag banii din fondul Certinvest si sa deschid un cont la Tradeville.

La inceput, am investit doar in obligatiuni, deoarece erau mai sigure, iar dobanzile primite le-am reinvestit in instrumente mai riscante cu levier, pe masura ce am invatat mai mult despre investitii si despre platforma brokerului. Am dezvoltat un plan bine pus la punct si am ales instrumentele potrivite in functie de apetitul meu pentru risc. Astfel, portofoliul meu a fost format din obligatiuni, actiuni si ETF-ul celor de la Tradeville, care urmarea indicele BET-TR.

La inceputul drumului, intram zilnic in cont pentru a urmari evolutia bursei si pentru a continua sa ma educ in domeniul financiar. Cu trecerea anilor, portofoliul meu a devenit mult mai pasiv, nu mai era necesar sa intru frecvent, lasand sa treaca si cateva saptamani fara sa fac vreo tranzactie. In acelasi timp, gradul meu de economisire era relativ mare, ceea ce a ajutat la cresterea lunara a portofoliului, iar acum sunt multumit de economiile si randamentele obtinute.

Investitia pe bursa poate fi realizata pasiv, in paralel cu activitatile tale zilnice, fara sa necesite mult timp si poate aduce rezultate semnificative in timp. Daca scopul tau este sa atingi independenta financiara, cunoscuta sub numele de FIRE, trebuie sa stii ca este posibil. Este necesar timp, rabdare, disciplina si educatie, dar se poate realiza. Chiar daca pot aparea evenimente neprevazute, investitiile pe termen lung pot genera venituri pasive care, in cele din urma, pot depasi cheltuielile tale de baza si iti pot permite sa traiesti din ele.

Daca nu ai cunostinte financiare sau timpul necesar pentru a invata pe cont propriu, poti cauta un coach financiar care sa te ghideze si sa iti ofere informatii personalizate. Aceasta decizie poate accelera procesul tau catre independenta financiara si poate evita greselile costisitoare pe care le poti face in acest domeniu.Imi doresc sa ii ajut si pe altii in aceasta calatorie, intr-un mod structurat si usor de inteles. Prin activitatea mea de coach financiar, doresc sa impartasesc cunostintele mele cu cei interesati. Vreau sa explic cum functioneaza piata bursiera si instrumentele de tranzactionare disponibile, cum sa abordezi investitiile si cum sa te raportezi la banii tai pentru a duce o viata financiara mai prospera.

Un coach de educatie financiara este…

…un specialist care ofera explicatii si indrumare in privinta deciziilor financiare personale sau de afaceri. Acesta poate fi un profesionist independent sau poate lucra pentru o companie specializata in servicii financiare.

Rolul principal al unui coach financiar este sa ajute clientii sa gestioneze banii lor intr-un mod eficient si sa le ofere solutii personalizate pentru a-si atinge obiectivele financiare. Acesta poate oferi o gama larga de servicii, inclusiv planificare financiara, investitii si consiliere pentru planificarea pensiei.
Planificarea financiara este procesul de evaluare a situatiei financiare a unui individ sau a unei afaceri si de identificare a obiectivelor financiare pe termen scurt si lung. Coach-ul financiar poate ajuta clientii sa realizeze un plan pentru a-si indeplini aceste obiective, oferindu-le solutii personalizate si sugestii in privinta gestionarii finantelor lor.

Investitiile sunt, de asemenea, un aspect important al serviciilor oferite de un coach financiar. Acesta poate ajuta clientii sa aleaga investitii care se potrivesc cu obiectivele lor financiare si cu nivelul de risc pe care sunt dispusi sa il asume. In plus, un coach financiar poate oferi sfaturi cu privire la strategiile de diversificare a portofoliului si la gestionarea riscurilor asociate investitiilor.
Consilierea pentru planificarea pensiei este un alt serviciu oferit de un coach financiar. Acesta poate ajuta clientii sa identifice cele mai bune optiuni pentru economisirea pentru pensie si sa-si optimizeze planurile de economisire pentru a se asigura ca vor avea suficienti bani pentru a-si trai batranetea confortabil. Un coach financiar nu da sfaturi de investitii.

In general, un coach financiar poate oferi o gama larga de servicii personalizate pentru a ajuta clientii sa gestioneze banii lor in mod eficient si sa-si atinga obiectivele financiare. Acesta poate fi un partener valoros pentru oricine doreste sa isi optimizeze finantele personale sau afacerile.
O sedinta de coaching financiar ofera un cadru valoros si personalizat pentru a primi sfaturi si indrumari cu privire la gestionarea banilor si obtinerea succesului financiar. In cadrul unei astfel de sedinte, un coach financiar poate analiza situatia ta financiara actuala, identifica obiectivele tale si oferi strategii si solutii adaptate nevoilor si circumstantelor tale specifice. Prin intermediul unei sedinte de coaching, poti beneficia de evaluarea si optimizarea bugetului, planificarea investitiilor, reducerea datoriilor, planificarea fiscala, asigurarea financiara si multe altele. Experienta si expertiza coaching-ului financiar iti pot oferi incredere si claritate in luarea deciziilor financiare si te pot ajuta sa-ti atingi obiectivele financiare pe termen scurt si lung.

Daca va simtiti coplesiti de deciziile financiare si nu stiti cum sa va gestionati banii in mod eficient, atunci sunt aici sa va ajut. Sunt un coach financiar dedicat, cu experienta vasta si cu abilitatea de a oferi solutii personalizate pentru orice situatie financiara.

In calitate de coach financiar, imi propun sa va ajut sa obtineti o imagine de ansamblu a situatiei dvs. financiare si sa identificam impreuna cele mai bune solutii pentru a va atinge obiectivele financiare pe termen scurt si lung.

Am experienta in oferirea de sedinte de planificarea financiara, investitii si consiliere pentru planificarea pensiei.

Va voi ajuta sa identificati oportunitatile de economisire si sa dezvoltati o strategie eficienta pentru a gestiona banii in mod eficient si pentru a atinge obiectivele financiare. In plus, va voi oferi informatii cu privire la diversificarea portofoliului si gestionarea riscurilor asociate investitiilor.

Ca si coach de edcuatie financiara, imi place sa construiesc relatii pe termen lung cu clientii mei si sa ii ajut in mod personalizat pentru fiecare situatie individuala. Inteleg cat de important este sa aveti un partener de incredere care sa va ajute sa va atingeti obiectivele financiare si sunt dedicat sa fiu acea persoana pentru dvs.

Contactati-ma astazi pentru a incepe discutia despre cum va pot ajuta sa va gestionati banii in mod eficient si sa va atingeti obiectivele financiare. Sunt entuziasmat sa ma alatur echipei dvs. si sa va ofer serviciile mele personalizate ca si coach financiar.

Exista cateva motive pentru care am devenit coach financiar. Unul dintre cele mai importante motive este faptul ca imi place sa ajut oamenii si sa le ofer solutii personalizate pentru problemele financiare. De-a lungul anilor, am ajutat multi oameni sa isi atinga obiectivele financiare si sa isi imbunatateasca viata prin gestionarea banilor intr-un mod eficient.

De asemenea, am o pasiune pentru finante si pentru investitii, ceea ce ma face sa imi doresc sa imi impartasesc cunostintele si experienta cu altii. In calitate de coach financiar, am oportunitatea de a invata mereu si de a fi mereu la curent cu ultimele tendinte si schimbari in lumea financiara.

In plus, munca de coach financiar este extrem de diversa si ofera oportunitati de a lucra cu o gama larga de clienti, inclusiv indivizi, afaceri mici si mari si organizatii non-profit. Aceasta diversitate face munca mea interesanta si provocatoare.

In cele din urma, consider ca munca de coaching financiar este una cu adevarat valoroasa si care aduce un impact pozitiv asupra vietii oamenilor. Cand oamenii sunt capabili sa gestioneze banii intr-un mod eficient, isi pot imbunatati calitatea vietii si pot sa isi atinga obiectivele pe termen lung.

consultant financiar - Buget

De unde vine numele de FormulaBanilor?

Ei bine, de la o perspectiva de a privi veniturile.

Oamenii au ideea ca veniturile lor lunare sunt dupa o formula simpla, si anume:

N ∙ H = V

(N = numarul de ore lucrate pe luna, H = suma ce o castiga pe ora, V = venitul pe o luna)

Cu aceasta formula, modurile de a creste veniturile pentru ei sunt limitate: ori lucreaza mai multe ore, ori lucreaza pe un venit pe ora mai mare.

Acum stiu ce am de facut!

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
In doar cateva ore am invatat cat de usor este sa iti faci cont pe Tradeville si sa incepi sa investesti. Mi-a placut in mod special partea de strategie, cum pot face alegeri de una singura fara riscuri mari. Acum stiu ce am de facut pentru un venit pasiv in viitor.
Elena M.

Este totul atat de usor!

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Ajutorul tau in crearea unui buget personal a schimbat complet modul in care gestionez banii. Mersi ca m-ai ajutat sa imi fac un buget personal si sa am motivatia sa ma tin de el. Nu-mi vine sa cred ca am ajuns sa am economii si sa investesc pe bursa.
Radu Gabriel L.

Recomand cu incredere!

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Nu as fi avut curajul sa incep sa investesc pe bursa fara sfaturile tale. Am inceput sa investesc pe bursa cu incredere, vad rezultate pozitive si iti sunt recunoscatoare pentru asta. Te voi recomanda cu incredere prietenilor mei pe viitor.
Andreea G.

Parerea mea in schimb, este putin diferita.

O formula a venitului tau lunar mai precisa este urmatoarea:

N ∙ H + E ∙ R = V

Unde se mai adauga,
E = economiile tale (investitiile tale)
R = randamentul ce il obtii lunar pentru economiile tale investite.

Astfel, daca vrei sa iti cresti veniturile, ai mai multe optiuni. Pe langa a lucra mai multe ore sau pe salariu mai mare, mai apar si optiunile de a economisi mai mult sau de a avea randamente mai mari pentru banii tai.

Doar ca multe persoane, nu au inca educatia financiara sa se ocupe de a doua parte a formulei, si de aceea nici nu se gandesc la ea. Si daca au economiile 0, sau au economii si au 0 randament la ele, inseamna ca nu au un venit lunar mai mare, asa ca nu se gandesc cum sa le creasca.

Haideti sa luam un exemplu concret:
Sa zicem ca cineva are salariul de 1000 de euro (sau 5000 lei) si economii 10.000 euro (sau 50.000 lei).
Venitul lui lunar, este urmatorul:
1000 de euro lunar, lucrand 160 ore pe luna, inseamna 6.25 euro pe ora, adica cam 31.25 de lei pe ora.
Apoi, sa zicem ca cei 10.000 euro ii are investiti in titluri de stat in lei cu dobanda anuala de 7%.
Atunci, aceasta persoana are formula banilor sai dupa cum urmeaza:

31.25*160 + 50.000 * 0.07/12=5000 + 291 = 5291 lei.

Iar cu ajutorul unui coach financiar, poti invata cum a doua parte din formula, partea unde produci bani pasiv fara sa mai muncesti, poate in timp sa cresca astfel incat sa nu mai fie nevoie sa ai si un loc de munca si sa mai muncesti pentru bani.

De exemplu, poti invata cum sa economisesti si sa investesti, iar cand ajungi de la 120.000 euro, cu un randament net de 10%, obtii acei 5000 de lei pe luna, cu care esti obisnuit si te descurci, fara sa mai fie nevoie sa lucrezi pentru ei.

Desigur ca pana la 120.000 euro e nevoie de multa disciplina, munca, si economisire regulata. Dar aici intervine dobanda compusa. Nu tu trebuie sa ii pui pe toti deoparte. Este nevoie doar de o parte din ei.

De exemplu, daca economsiesti cate 200 de euro lunar si ai un randament de 10%, in 19 ani ajungi sa ai acei 122.000 euro. Mai mult, doar 45.000 euro sunt banii depusi de tine, iar restul de 77.000 sunt dobanzile ce le primesti si le reinvestesti in acest timp.

In cazul in care cei 200 euro lunar sau perioada de 19 ani nu este potrivita pentru tine, se pot modifica in functie de cazul tau particular, iar randamentul de 10% depinde de instrumentele in care investesti si de cum se comporta piata in acesti ani. Totul despre aceste lucruri le vei invata la cursul de educatie financiara FormulaBanilor.

Chiar si aceasta formula, ce reprezinta mult mai corect realitatea in care traim, este doar o formula mult simplificata. Caci o persoana poate avea mai multe surse de venit active si mai multe surse de venit pasive. Iar in acest caz, formula ar fi urmatoarea:

formula

Unde:
n = numarul de surse de venit activ
m = numarul de surse de venit pasiv
N = numarul de ore lucrate pe luna
i = numarul sursei de venit activ
j = numarul sursei de venit pasiv
H = suma ce o castiga pe ora
V = venitul pe o luna
E = economiile tale (investitiile tale)
R = randamentul ce il obtii lunar pentru economiile tale investite.

Sa luam un caz concret:

Mihai are un loc de munca, unde lucreaza 160 de ore pe luna pentru un venit de 5000 de lei. In acelasi timp, are si un PFA unde ofera diferite servicii, pentru care obtine 2000 lei net si lucreaza 20 de ore. In plus, mai colaboreaza si cu o firma doar 2 ore pe luna si primeste 500 de lei net.

El are 40.000 lei economisiti si investiti pe bursa in titluri de stat, cu o dobanda de 7% pe an. Are si 30.000 de lei investiti in obligatiuni corporative, cu o dobanda de 9% net pe an, precum si 30.000 de lei investiti intr-un ETF extern, unde estimeaza pe termen lung un randament de minim 11% net anual.

Astfel, la locul de munca principal castiga 31.25 lei pe ora (mai putin daca luam in calcul si transportul si pauzele de masa). Apoi castica prin PFA 100 lei pe ora si cu acea colaborare 250 lei pe ora.

31.25*160+100*20+250*2=7500 lei pe luna (41.2 lei venit mediu pe ora) = venit activ pentru 182 ore pe luna de munca

Ca venit pasiv, obtinem:

40.000*0.07/12+30.000*0.09/12+30.000*0.11/12=733 lei pe luna venit pasiv

Folosind media formula pentru medie ponderata, Mihai are 100.000 lei investiti (echivalent 20.000 euro) la care castiga 8.8% in medie net pe an.

Pentru acest caz specific formula banilor lui este pe scurt:

182*41.2+100.000*0.088/12=7500+733=8233 lei pe luna.

Sau detaliat, inseamna:

31.25*160+100*20+250*2+40.000*0.07/12+30.000*0.09/12+30.000*0.11/12=8233 lei pe luna.

In timp, Mihai are mai multe oportunitati de crestere a veniturilor, active si pasive.

Ca venit pasiv, ar putea sa investeasca o perioada mai lunga, pana ajunge de la 20.000 euro la un portofoliu de 200.000 euro, ceea ce ar aduce lunar suma de 7330 lei. Astfel ar ajunge la FIRE, acel punct cand veniturile lui pasive sunt similare cu cele active si se poate „pensiona”. Adica veniturile pasive ii acopera cheltuielile actuale si poate trai din ele. In realitate are nevoie de o suma mult mai mica, caci din cei 7500 lei salarii poate el si economisea pentru investitii, poate avea si un credit ipotecar ce l-a finalizat intre timp.

Apoi, ca venit activ, Mihai poate optimiza conform principiului 80/20 al lui Pareto. El poate sa renunte la jobul lui actual si sa se concentreze mai mult pe celelalte surse de venit activ. Poate lucra ca PFA 50 de ore pentru 5000 de lei net, si sa colaboreze cu acea firma 10 ore pentru 2500 de lei net. Astfel el ajunge la aceleasi venituri active ca si inainte, dar in loc de 182 ore lucreaza doar 60 de ore.

consultant financiar

In concluzie?

Pentru ambele strategii, atat cresterea veniturilor pasive cat si cresterea veniturilor active, e necesara rabdare si multa munca, dar in final va merita efortul.

„Cum te poti pensiona in 10 ani?”

Fa primii pasi spre independenta financiara