Ce provocari apar in replicarea indicelui BET?

Replicarea indicelui BET
Partajeaza pe:

Pana ieri, 29.05.2024, exista un singur ETF pentru replicarea indicelui BET-TR si anume TVBETETF.

Acesta este un produs facil pentru a investi in indicele Bursei din Romania. Avand un pret mic pe unitate, chiar si micii investitori cu sume de doar cateva sute de lei pe luna pot investi in indicele BET, lucru ce ar fi dificil de replicat manual. Creat de Tradeville,  acest prim ETF Romanesc a ajutat multi investitori sa faca primii pasi pe bursa si sa creasca lichiditatea companiilor mari listate pe BVB.

Ieri totusi, s-a listat un nou ETF ce replica indicele BET-TRN, numit ICBETNETF.

Ca avantaje competititve ar trebui sa aiba comisioane de administrare mai mici, ceea ce ar putea atrage investitori, in schimb replicand indicele BET-TRN si nu BET-TR, inseamna ca se va plati impozit pe dividende inainte sa fie reinvestite.

Cum costurile cu aceste ETF-uri sunt mari comparativ cu ETF-urile celebre din SUA precum S&P500, Dow30 sau NASDAQ100, unii investitori prefera mai ales in ultima perioada sa incerce replicarea manuala a indicelui BET, in detrimentul investitiei in aceste ETF-uri pe BVB.

Dar oare cat de usor este sa faci acest lucru si in final, chiar merita?

Ca in multe situatii din viata, raspunsul este vag si anume: depinde.

Depinde de cat de mult poate investitorul sa respecte acea strategie si sa nu fie influentat de fluctuatiile si sentimentele pietii, depinde de cat timp ai sa faci asta, si de cum te simti replicand manual acest indice BET.

Provocari replicare BET:

  • In primul rand iti ia mai mult timp sa faci aceste tranzactii si sa ai un excel in care calculezi cat trebuie sa cumperi ca sa ai o replicare cat mai exacta.
  • Un alt aspect, este ca sentimentele pietii te pot afecta mai mult si sa devii biased fata de unele actiuni. Poate consideri o actiune mai atractiva, sau preferi sa nu investesti in unele din actiuni.
  • Sau poate vrei sa profiti de o volatilitate mai mare pe unele dintre simboluri chiar si pe termen scurt.
  • Trebuie si sa administrezi dividendele primite si sa platesti taxe pentru ele. Sa stii de unde ai primit si sa cumperi de acele valori acelasi simbol ce le-a alocat.
  • Vei avea de urmarit mai multe simboluri, cum se comporta uin urma raportarilor, ce volatilitate au, ce stiri apar despre ele. Si desii nu ar trebui sa te influenteze in strategia ta precisa, sunt sanse mari sa o faca.

Aceste ganduri sunt normale pentru un investitor si va fi greu sa te abtii sa nu deviezi de la strategia initiala ce presupune procente exacte pentru cat sa investesti in actiunile din indicele BET.

Avantaje teoretice:

Ca avantaje, este simplu:

  • Nu mai platesti comision de administrare, care era aproximativ 1.5% pentru TVBETETF pana ieri si maxim 1% (ramane de vazut) pentru ICBETNETF
  • Nu mai platesti taxe pe dividende, in cazul ETF-ului creat de Tradeville.

Ce avantaje ai investind in aceste ETF-uri?

Faptul ca o poti face foarte usor, poti replica indicele BET cu sume mici, vei fi ferit de volatilitatea mai mare a unor companii si pe scurt, poti dormi linistit.

Cum alegi intre cele 2 ETF-uri?

Ar trebui sa te intereseze ce comisioane de tranzactionare si de adminsitrare au, pentru ca 1% pe an, raportat la sume mai mari si la un numar mare de ani precum 10 ani, iti va afecta semnificativ valoarea portofoliului.

Mai poate sa conteze mult si platforma de tranzactionare, cat de usor este de folosit, precum si cat de repede poti contacta pe chat/telefon echipa de la Helpdesk pentru a te ajuta cand nu stii sa faci ceva si a te lamuri cum se face.

Ce alternative mai sunt pentru a investi in BET pe langa aceste doua ETF-uri si replicarea manuala?

Certinvest BET Index este un fond mutual in care si eu am investit in trecut, prin 2018-2019.

Este o optiune buna, mai ales pentru incepatori, dar are dezavantajul de a nu putea fi tranzactionat pe bursa, fiind un fond mutual, precum si comisioanele de administrare ridicate.

Astazi insa, primim vesti noi pe BVB.

Se reduc comisionale de tranzactionare si administrare pentru TVBETETF.

Se pare ca aparitia concurentei, dar si faptul ca peste 20.000 de persoane investesc in acest ETF si a ajuns la active peste 300 milioane lei conform https://www.bursa.ro/cotatii/fonduri-mutuale si bvb.ro, a condus la o noua reducere de comisioane, mutl asteptata de catre investitorii de retail.

Modificari Comisioane TVBETETF

De astazi se pare ca primim vesti bune. Se modifica atat comisioanele pentru TVBETETF.

https://m.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TVBETETF-Reducerea-costurilor-pentru-FDI-ETF-BET-Patria-Tradeville/6C184

Comisionul de administrare pentru TVBETETF, ce era de 1.53% conform KID:

comision etf vechi

devine 1.35% pe an conform: „In urma acestor reduceri, impactul anual al costurilor totale ale fondului a fost estimat la 1,35%/an”.

Ceea ce il face mult mai atractiv si am putea vedea o intoarcere a celor de au inceput replicarea manuala a indicelului, la investitia inapoi in acest ETF.

Ce randament a avut TVBETETF pana acum?

Daca analizam pe ultimii 10 ani, vedem ca pe 5/29/2014 pretul unitatii a fost de 7 lei fix, iar pe data de 5/28/2024 pretul de inchidere a fost 27.76 lei. Asta inseamna  o crestere de 396% in 10 ani, respectiv 14.77% pe an.

Formula de calcul este trecuta mai jos.

Unde:

(27.76/7)^(1/10)-1=14.77%

 27.76 lei este pretul final al ETF-ului

7 lei este pretul initial al ETF-ului

10 este numarul de ani pe care s-a facut analiza

Ce inseamna sa aplici strategia DCA (Dolar Cost Averaging) pentru TVBETETF si sa cumperi, mai mult sau mai putin constant  acelasi simbol?

Vedeti in figura de mai jos. (Sunt multumit cu pozitia mea in indicele BET, nu voi vinde prea curand, dar in ultimele luni am inceput sa acumulez mai mult actiuni individuale)

comision etf vechi

Cate companii sa alegi pentru replicarea manuala a indicelui BET?

Unele companii reprezinta proportii mari din indice, in timp ce alte companii au o participatie foarte mica.

Pe forumuri diferite persoane aleg sa replice indicele BET investind doar in companii cele mai reprezentative. Unii aleg doar 5-6 companii, altii 10 sau mai multe. Depinde de buget si de cat % din indice vrei sa copiezi.

Mai jos am facut un tabel cu cat % reprezinta daca replici indicele BET prin doar prin primele x companii din indice.

comision etf vechi

Doar cu primele 5 companii, poti replica 72.8% din indicele BET. Cu primele 7 companii ajungi la 80% din indice, cu primele 10 ajungi la 88.8%, iar cu primele 15 companii ajungi la 95.6% din indice.

Care este parerea mea despre replicarea indicelui BET?

Replicarea pe scurt, se alege atunci cand vrei sa nu platesti comisioane de administrare mari si ai timp sa iti faci singur calculele si tranzactiile.

Din punctul meu de vedere, aceasta nevoie ar trebui sa apara doar cand ai deja sume relativ mari de investiti in indicele BET, sume precum 20-30.000 euro. (pe langa sumele pentru investitii in instrumente cu venit fix sau alte companii ce nu sunt incluse in BET.)

Chiar si atunci, ar trebui sa te gandesti daca iti este usor sa pornesti acest proces, sa iti faci calcule, sa faci mai multe tranzactii si sa nu te lasi influentat de stiri si sentimente ca sa iti pastrezi procentele propuse initial.

 Daca nu poti sa respecti strategia de replicare aleasa, mai bine investesti in ETF.

Iar la sume mici, nici nu are rost sa iti bati capul cu replicarea manuala.

Este mult mai productiv sa te concentrezi pe cresterea venitului activ decat pe a scadea comisioanele anuale cu cateva zecimi de procent.

Te astept la o sedinta de coaching 1 la 1 daca vrei sa aflii mai multe legate de educatie financiara sau investitii la bursa.

Andrei

Partajeaza pe:

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.