Ce nu ti se spune in cursurile de investitii!

educatie financiara
Partajeaza pe:

Sau cel putin, nu se pune suficient de mult accent.

MOTIVATIA

Motivatia sa investesti si sentimentele cand esti pe bursa.

Sunt diferite surse de informatii pe internet legat de investitii, precum si cursuri foarte bune de investitii.

Dar sunt aspecte ce sunt des neglijate.

 De ce sa investesti?

Bine, un anumit randament, bani in mod pasiv, inmultirea veniturilor. Dar pentru ce? Care este obiectivul final pentru tine, un om normal ca mine si ca tine, ca sa investesti.

Nu te lasa pacalit, investitul se spune ca poate fi usor, dar in acelasi timp este si greu. Este greu sa iti formezi o disciplina cand prietenii si parintii tai nu o au si nu a avut cine sa ii invete sa fie asa. De ce ai fi tu diferit? Nu e ca si cum poti tu sa reinventezi roata.

Ti se tot explica ce este bursa, ce sunt actiunile, cum sa investesti….. chiar si in ce sa investesti, desi nu este legal sa dai sfaturi de investitii (decat daca esti consultant de investitii, care si el cel mai probabil nu investeste in ce iti zice tie). Dar putini te ajuta sa ai motivatia, sa ai determinarea sa faci acele mici sacrificii constant in viata ca sa te tii de investitii.

Partea psihologica in investitii este cea mai importanta din punctul meu de vedere. De ce sa investesti si cum sa iti controlezi emotiile atunci cand volatilitatea este mare pe bursa.

Putini putem spune ca atunci cand a fost “sange pe strazi”, noi cumparam intr-o veselie. Cel putin nu cu sume mari. Desi atunci se fac cele mai mari profituri.

Si atunci cum facem asta?

Un aspect ce e greu inteles este ca experinta conteaza. Multi consideram ca invatam rapid, mai repede ca media oamenilor si ca putem sa controlam ce facem orice se intampla pe bursa, sau ca vom bate piata pe termen lung.  In realitate, important este sa fii in piata si sa inveti singur, pe propria piele,  sa ai venitul tau annual pe 1-2-3 ani investiti si sa iei decizii cand piata scade sau creste cu 20-30%+.

Desigur, informarea in prealabil ajuta. Exista de exemplu o statistica cum ca in sp500 daca investesti timp de un an ai un anumit procent sa nu pierzi bani, pe 5 ani un procent mai bun, pe 10 ani si mai bun, si apoi pe 15+ ani istorci vorbind nu prea poti fi pe minus.

Pentru cei mai analitici dintre noi, aceasta informatie poate fi utila, dar pana la un punct. Chiar daca noi investim pe termen lung si nu facem trading, noi nu investim sa iesim pe zero, ci sa avem profit, chiar mult peste inflatie, si pe 15 ani sa avem randament de x2, x3, x4 fata de suma investita.

Multi sunt tineri si isi doresc sentimente intense, viseaza la trading si la profit de 100% pe saptamana. Dar oare cum merge acest lucru pe termen lung? Pe un an, pe doi, pe 10? Poti sa dormi linistit noaptea stiind ca poti intr-o seara sa pierzi munca ta pe 10 ani?

Din punctul meu de vedere, investitorul trebuie sa fie pasiv, cat mai pasiv si mai plictisitor cu putinta. Sa fie ca si cum te-ai duce la supermarket dupa cumparaturi, si ai lua de fiecare data aceleasi produse, fara nimic sa te faca sa tresari. Desigur, vrei volatilitate, vrei emotii, poti face asta, dar in mod limitat, cu 2 poate 3% din portofoliu.

In momentul in care scriu acest text si eu am investitii mai volatile, de exemplu crypto. Dar cat am? Astazi am 1.4% din portofoliu in crypto. Infim. Doar pt FOMO – fear of missing out. Fie ca isi injumatateste valoarea, fie ca se dubleaza, nu ma influenteaza intr-un fel anume, nu ma face sa vand sau sa cumpar mai mult.

Deci sentimentele conteaza enorm pe bursa. Dar ce facem la inceput. Ce ne-ar putea motiva sa facem primii pasi, desi inca ne este frica.

Raspunsul este simplu, sa incepi. Chiar daca pierzi cateva procente in primele luni.

Statistica primii ani

Daca ne uitam pe un grafic pe 30 de ani, vei vedea ca primii 2-3 ani nici nu ii vezi ca diferente in randament. Fie ca pierzi 20% fie ca ii castigi, in timp conteaza doar ce inveti si cum iti stabilizezi strategia.

Acesti primi ani sunt doar pentru invatare. Sa inveti nu doar in ce sa investesti, cum sa iei decizii, dar in special sa te cunosti pe tine mai bine. Sa te observi si sa analizezi ce simti cand pierzi/castigi bani, si mai ales ce faci in acele momente.

Uneori da, volatilitatea te ajuta, chiar daca este inconfortabila, te ajuta sa cresti, nu doar ca investitor, ci ca persoana.

De ce-ul personal

Si ca sa revenim de unde am plecat, ce te motiveaza sa incepi sa investesti?

Aici ar trebui sa ai un puternic DE CE? Sa ai ceva care sa faca sa merite toate eforturile tale. Chiar daca in timp poti ajunge sa stai 2-3 minute pe luna sa investesti, la inceput vei vrea sa te documentezi si vei deschide zilnic platforma de tranzactionare

Pentru mine, aceasta motivatie a venit din dorinta de a fi liber. Libertatea a fost motivatia ce m-a indreptat pe acest drum, si modul in care aceasta se poate atinge, si anume individual. Fara afaceri stresante si consumatoare de timp, fara colaboratori pe care nu te poti baza.

Investind pe bursa, in timp, poti ajunge ca fara munca sa ai venituri chiar mai mari decat salariul. DA! Ai inteles bine. Poti ajunge sa ai venituri pasive, fara sa mai mergi zi de zi la lucru, si sa alegi tu cum sa iti petreci timpul si unde sa fii. Ce trebuie precizat, este ca va fi nevoie de timp, mult timp, si multa disciplina. Sa iti faci un buget, sa economisesti o suma de bani imediat ce iei salariul, si sa investesti asa cum ti-ai propus. Cand ajungi sa ai venituri pasive din bursa mari, poti sa alegi tu cate ore sa lucrezi si pentru cine. Poti sa lucrezi si 3 zile pe luna daca vrei. Tu ai veniturile “asigurate”.

La inceput, mult se impotmolesc la alegerea in ce sa investeasca. Lipsa actiunii poate fi motivul pentru care pierzi bani. Mai bine investesti si pierzi, decat sa nu investesti. Si eu de exemplu, aveam un procent mare din investitii in instrumente cu venit fix, care erau mai stabile, mai putin volatile. Nu imi aduceau cine stie ce profituri, dar macar eram In piata. Si in timp ce acumulam cunostinte si ma simteam confortabil, vindeam obligatiunile si luam actiuni.

Conceptul FIRE

FIRE – Financial independence retire early – acesta este un concept faimos in vest. Sa ajungi sa ai investitii suficiente incat sa te poti “pensiona” anticipat. Daca vrei asta, depinde, multi nu isi doresc acest lucru. Dar sa ai optiunea sigur e ceva ce ne dorim cu totii. Sa ajungi sa lucrezi doar din pasiune si pentru cine vrei. Sa ai acea mentalitate de “Fuck it!”. Nu iti convine ceva la job, “Fuck it!”. Ai un sef prea abuziv, “Fuck it!”. E prea lung programul “Fuck it!”. Poti oricand sa pleci si sa stai cateva luni sa te relaxezi, fara sa te streseze cineva, si fara sa iti pierzi economiile, consumand doar profitul lunar din acestea.

In functie de cat economisesti si cati ani astepti, poti ajunge mai devreme sau mai tarziu in acest punct. Este doar alegerea ta. Daca vrei sa o faci in 5 ani, evident ca va fi foarte greu, va necesita sacrificii si multa munca. Dar nu este imposibil. Cel mai probabil, in 15-20 de ani vei ajunge la nivel realist.

Motivatia – un cuvant puternic.

Multi spunem ca de la inceputul anului ne apucam de sala, de slabit, de mancat sanatos, sa economisit, de plimbat mai mult, de stat mai mult cu familia, de muncit mai mult pentru cresterea venitului.

Tot felul de motivatii. Vrem. Afirmam ca vrem. Dar cati oare si facem acele lucruri? Tu ai facut ce ti-ai promis?

De multe ori motivatia dispare, iar unul din motive este ca nu ai o garantie a unui obiectiv final. Sau nici macar nu stii care e acel obiectiv final. Sau nu il ai foarte specific.

Nici in investitii nu ai o garantie 100%. Dar ai ceva. Ai statistici. Ai numere. Si CIFRELE NU MINT!

Chiar daca nu stii sigur cum va merge bursa, stii cum a mers pana cum, si desi nu este o garantie pentru viitor, poti sa iti faci propriile scenarii.

Chiar si faimosul Warren Buffen spune ca cea mai simpla alegere pentru un investitor este sa aleaga un ETF ce urmareste indexul bursei americane SP500 si sa investeasca in el pe temren lung.

90% din fondurile de investitii administrate active, pe o perioada de 10 ani au randamente sub acest indice. Asa ca de ce sa te mai complici.

Desigur poate vrei mai putina volatilitate si mai iei si instrumente cu venit fix. Sau vrei mai multa emotie si de 5% din portofoliul mai faci si stock picking. Dar sinceri sa fim, pentru investitorul obisnuit, sa detina si sa urmareasca 20-30 de actiuni este ceva covarsitor. Time consuming si stresant. In timp ce, un ETF de tip indice, are comisioane mici, crestere relativ buna, diversificare relativ “buna”. Pana ajungi sa ai portofolii mai substantiale. Pana ajungi la un minim de 50.000 euro, sau nu esti trader de profesie si nu iti dedici 100% din timp tranzactiilor, o varianta cat mai simpla este o alegere ideala pentru tine. Desigur, fara a da sfaturi de investitii. Fiecare isi face propria analiza si in functie de profilul sau de risc investeste in ce intelege si in ce se simte confortabil.

Daca iti place adrenalina, nu ma ascuta pe mine! Sa faci ca mine este plictisior. E ca si cum te-ai uita la cum se usuca vopseaua pe pereti.

Ce alte motivatii puternice ar mai fi? Pai cea de independenta financiara ar fi principala dupa cum spuneam. Ar mai putea fi aceea de a economisi pentru o excursie, o masina, o casa. Acestea sunt scopuri pe termen scurt. Fie ca investesti pe 1 an, pe doi, chiar si pe 5 ani. Pentru mine tot ce e sub 5 ani se numeste pe termen scurt. Iar in investitii, trebuie sa ai o perspectiva mai larga. Sa vezi pe termen lung.

Poti desigur sa investesti pentru copii, sa le lasi lor ceva, dar nu stiu daca te va motiva la fel de mult. Si oricum, investind pentru Independenta ta, la un moment dat tot la copii vor ajunge banii, caci planul este sa cheltuiesti doar profitul din ei, iar pricipalul ramane intact.

Tu ce parere ai?

Ce te motiveaza sa investesti? Ce te-ar motiva sa investesti? Ce sentimente te incearca la o corectie mai mare pe bursa?

Te invit sa te inscrii la cursul practic EDUCATIE FINANCIARA FormulaBanilor sa dezbatem mai pe larg subiectul.

Iar daca consideri ca te-a ajutat acest text in vreun fel, fi liber sa il imparti cu grupul tau de prieteni.

Andrei

Partajeaza pe:

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.