De ce nu te poti tine de buget?

cursuri educatie financiara
Partajeaza pe:

Este chiar atat de greu sa te incadrezi in buget?

Specialistii sugereaza ca odata ce ai facut un buget, drumul investitiilor este mai lin. Este oare totusi asa?

Din punct de vedere matematic, se poate spune ca da. Dar viata nu este matematica, ci psihologie.

In viata de zi cu zi intervin multe emotii, si trebuie sa te lupti cu situatiile neprevazute si cu impulsurile de moment.

Un fond de urgenta te poate ajuta pentru a trece cu brio de anumite situatii, dar cu impulsivitatea nu te ajuta prea mult.

Impulsuri

Poate ca esti la o plimbare si iti doresti sa mananci ceva bun, desi ai acasa mancare pentru o saptamana. Cum alegi daca sa iti iei ceva sau nu? Aici intervine impulsul de consumerism si depinde de tine sa iei o decizie daca sa te tii de buget sau nu.

Si cat de rigid este bugetul tau, caci daca nu ai un buffer pe care sa te poti baza, poti ajunge sa ai o viata plina de frustrari si nu merita sa traiesti asa.

Problema apare ca suntem crescuti sa acumulam informatii rapid si sa le aplicam rapid. In lumea investitiilor in schimb, lucrurile au loc lent, in timp si orice schimbare are nevoie de timp ca sa ajungi sa ai mentalitatea ce ti-o doresti.

De exemplu pe termen scurt poate ti se pare usor ca de la o viata cu 0 economisire, sa ai brusc 30% economisire lunara. Si pe termen scurt poate iti si iese, o luna, doua. Dar apoi apar frustari. Mult mai sanatos este sa incepi cu un procent mic, 5%, si sa il cresti lunar, cu 2% sa spunem, astfel incat dupa 1 an sa ai acel procent dorit de 30% economisire. Asa creierul si mintea ta se pot adapta, si chiar si aceasta perioada de 1 an este foarte scurta.

In lumea investitiilor tot ce este sub 5 ani se numeste termen scurt.

Rabdarea si disciplina dau rezultate aici, si cand te uiti la un grafic pe 30 de ani, in primii 5 ani nici nu conteaza atat de mult randamentele din primii 5 ani.

Doar psihologic te ajuta pe termen scurt sa ai randamente bune.

Bugetarea

Astfel, cum poti ajunge sa ai un procent bun de economisire?

O idee ar fi sa incepi cu pasi mici si sa te tot analizezi luna de luna, sa vezi ce cheltuieli ai, ce poti optimiza si sa iti faci, desigur, un fond de urgenta.

Cel mai usor mod sa iti cresti rata de economisire, va fi intotdeauna, sa iti cresti veniturile, pastrand cheltuielile la fel. Poate parea dificil si nu e usor sa ceri o marire, dar aceasta nu este singura solutie. Poti fie sa faci ceva in paralel cu serviciul tau, pentru un venit in plus, fie sa il schimbi. Studiile arata ca cei care schimba joburile mai des au in total venituri cu 50% mai mult decat cei care raman la acelasi job multi ani. Orice varianta, presupune, ca tu sa iesi din zona ta de confort.

Bugetul – multi se impiedica cand il fac pentru prima oara, deoarece vor sa il faca foarte detaliat si cu multe rubrici separate. Dar nu trebuie sa faci asta, poti sa il faci cu putine sectiuni. De exemplu poti sa ai o coloana cu rate/facturi (chirie, rate de credit, facturi de utilizati,etc), una cu cheltuieli cu transportul(cheltuieli cu benzina/reparatii masina, abonamente autobuze, uber, etc), una cu mancare si consumabile(asta e destul de generala, si poti sa pui tot felul de produse la consumabile.), una cu economii(cea mai importanta rubrica), si una cu dorinte (precum concedii, servicii diverse, cadouri, etc).

In timp apoi, doar daca simti nevoia, poti sa faci bugetul mai detaliat, dar de cele mai multe cazuri si un buget simplu ca acesta te poate salva, doar sa il faci lunar pe multi ani la rand, ca sa poti avea o evidenta a vietii tale.

Pana la urma, viata ta, din punct de vedere financiar, este ca o afacere, si cum afacerea nu poate exista fara profit, la fel si tu nu poti fara economii lunare. Din punct de vedre financiar, rezultatul muncii tale, nu este viata ce o ai acum, ci banii ce i-ai economisit si investiti, bani ce nu ii vei cheltui nici acum, nici peste o luna, nici peste un an, nici peste 10 ani. Niciodata. Sunt banii ce vor crea venituri pasive dupa care vei putea trai tot restul vietii.

Te invit sa te inscrii la cursul practic EDUCATIE FINANCIARA FormulaBanilor ca stii si tu cum poti sa investesti pe bursa.

Partajeaza pe:

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.